
Het seizoen van de Studium Generale Utrecht is weer begonnen. Op dinsdagavond luister ik vol enthousiasme in het Academie Gebouw achter de Dom in Utrecht naar lezingen. De andere series, die me interesseren volg ik via mijn computer op de hun website. Prof. dr. Joep Dohmen (Tegen de onverschilligheid, 2007) spreekt in de eerste lezing* over de essays van Michel de Montaigne (1553-1592).
Wikepedia: In zijn belangrijkste werk, Essais (letterlijk: probeersels), neemt hij de mensheid en met name zichzelf als onderwerp van studie. Montaigne is een heel modern figuur en past eigenlijk beter bij onze tijd dan iemand als Descartes, met zijn rationele model.
En ik….ik ben prompt weer enorm aan het mijmeren gebracht of mijn schilderingen niet toch zelfportretten zonder gezicht zijn. Dit in tegenstelling tot wat ik in mijn zomerbrief schreef (terug te lezen op mijn website). Ik weet altijd aan het einde van een werk weer meer over mezelf en waar ik ben in deze wereld dan aan het begin. Onszelf vinden, vind ik ongelooflijk belangrijk. Ik geloof dat ik de probeersels van Montaigne maar zelf ga lezen en ervaren. Wat Montaigne doet met schrijven, namelijk het ordenen van wat hij ziet en ervaart in de wereld, dat doe ik met schilderen.
Het is een wisselwerking. In ieder geval ook teruggetrokken in mijn eigen ruimte, zoals hij in zijn eigen toren. Al zit ik nu op drie hoog achter (aan de voorkant), zonder liften. Ik heb namelijk mijn atelier naar Zeist verhuisd! (zie foto’s onderaan deze brief). Nooit gedacht! Maar ik werk nu in Zeist, op loopafstand van mijn huis. En ik heb er zoveel ruimte dat ik me helemaal kan omringen met mijn probeersels, mijn schilderingen. Niet dat ik me met Montaigne wil vergelijken, maar ik voel me wel door hem gestimuleerd. Ik heb eigenlijk een permanente tentoonstelling ingericht. En het is weer een heerlijke lichte werkplek met een fijne sfeer. Of komt dat omdat ik me met mezelf omhul door de permanente expositie? Als ik niet zou weten dat er mensen zijn die zich door mijn werk aangesproken voelen of zichzelf in mijn werk herkennen, zou ik geneigd zijn te denken dat ik behoorlijke narcistische trekjes heb. Maar ja, om wie draait het anders in je leven dan om jezelf? Of beter gezegd:”Hoe kan je de ander zien als je niet weet waar vanuit je aanschouwt?” Opdat je leert waarom je ziet wat je ziet en zo eventueel je perspectief kan bijstellen. Mijn thema’s zijn nog immer introspectie en zelfreflectie. En ik hou er dan ook van in mijn werk vanuit meerdere perspectieven te werken. “Zo binnen zo buiten”, is nu de titel van de 4 panelen waaraan ik werk.
NIEUWS:
Ik doe alleen op afspraak mee aan de Zeister Atelierroute* op 10 en 11 oktober. Het deel waar ik mijn atelier heb in het pand is niet opengesteld voor publiek. Bel van te voren 06-40402797 om de permanente expositie in mijn atelier te zien, die ik heb ingericht. Dat kan ook op andere dagen.
Ik heb mijn Engelse site helemaal losgelaten en www.annhoogendoorn.com stopgezet. Vanaf nu is het alleen nog www.annhoogendoorn.nl.
Het werk “Louterbollen” is niet gekozen voor het project “Ouder worden in de 21e eeuw en staan nu prachtig geëxposeerd in mijn eigen atelier. Maar ik wil nog met de bollen op pad om een fotoserie te maken, omdat ik vind dat er in deze maatschappij en dus tussen mijn oren weinig ruimte is om te louteren.
De oorspronkelijke serie “Hoe maak ik een blijspel met mezelf” hangt nu prachtig ingelijst bij de De Basis – Dienstverlening na ingrijpende ervaringen, in Doorn. Ik voel een diepe betrokkenheid ten opzichte van oorlog- en dienstslachtoffers en alle mensen die met een PTSS leven. Ik hoop dat dit 7-luik bij kan dragen aan de bekendheid met slachtofferhulp en de expertise die men bij de Basis in Doorn heeft. En dat het de gasten en deelnemers bij de Basis iets mag brengen namelijk herkenning, troost, afleiding…..Iedere dag is dit werk te bezichtigen tijdens kantooruren. Meldt u zich even bij de receptie, zij wijzen u door naar de desbetreffende hal. Adres De Basis: Woestduinlaan 87, 3940 AC Doorn. Telefoon: 0343 47 42 00
De 7 grote doeken die ik van deze serie op een ander formaat maakte, staan nu op de nieuwe website ARTSTART, het nieuwe online kunstplatform voor kwalitatieve betaalbare hedendaagse kunst. Ik ben met ze in zee gegaan, omdat ze zich willen onderscheiden door mensen op weg te helpen met het kopen van hedendaagse kunst. Ze hebben een serieuze poging gedaan kunstenaars persoonlijk uit te nodigen om kennis met hen te maken. Ik hoop dat ze kwaliteit weten te ontwikkelen en waarborgen. Ik wens ze succes met veel mensen op pad helpen voor wie kunst kopen nog een nieuw gebied is en voor wie galleries veel te hoogdrempelig zijn.
* Samenvatting van de lezing over Montaigne op de website van Studium Generale Utrecht.
