Hackfort, foto's gemaakt door Ann Hoigendoorn- beeldend kunstenaar
Details in de moestuin bij landgoed Hackfort

MIJMERINGEN:
Er is begrip dat niet met je verstand te maken heeft, begrip dat geen woorden nodig heeft; waar je ratio tekort schiet. Dat is het begrip waarmee je aan- en invoelt. Het maakt dan niet zoveel uit welke woorden gebruikt worden. Mijn ervaring leert me dat vaak het gevoel blijft hangen en niet de woorden die gebruikt worden. Ik heb dat ook met kunst die mij ‘aanspreekt”, raakt of nog liever gezegd “in beweging” brengt. De betekenis hoef ik met mijn hoofd niet te kennen. Ik laaf me aan kunst die me beroert.

Het is dan ook heerlijk wanneer anderen voor mij zichtbaar en voelbaar geraakt worden door mijn werk. Ik hoef niet te begrijpen waar of waarom ze geraakt worden. Uitleggen wordt vaak verklaren of verontschuldigen en beperkt zo in de beleving. Helaas vragen mensen vaak naar betekenis omdat ze met hun hoofd willen begrijpen. Ze willen er grip op krijg en/of controle over krijgen. Die weg is beperkt en schiet misschien wel zijn doel voorbij. Het is als water willen pakken.

Mij geeft het meer voldoening vorm te geven vanuit de beleving zonder begrip. Vervolgens brengt het mij weer in beweging als de kijker zich bewogen voelt. Kan kunst dan toch een manier zijn om op dezelfde golflengte te komen, zonder er te veel woorden aan vuil te maken?

Nieuw:

– Afgelopen 4 september heb ik mijn eerste serie A’nnaloge Photo-shopwerken bij Chambres d’Amis geëxposeerd.
– Deze werken hangen nu bij een ontzettend leuk eethuis (De Zon) in Den Haag aan de Dunne Bierkade.
– Een tijdelijk verhuurd appartment dat in de verkoop staat is met deze werken aangekleed.
– De bijdrage op mijn weblog het afgelopen kwartaal.