Alfa-tekeningen reeks van ©Ann Hoogendoorn - beeldend kunstenaar
Alfa-tekeningen reeks
dinsdag was een zwarte dag
woensdagochtend donkergrijs, later lichter
donderdag was het een grote grijze ruimte
vrijdag weer helder
zaterdag geen wolkje aan de lucht

 

“Ruimtevrij licht” Ik had dit kunnen schrijven naar aanleiding van één van de laatste schilderijen van Mark Rothko, voor hij een einde aan zijn leven maakte, maar ik schreef het voor het grootst aanwezige “gedachtelandschap” van Jan Wolkers in de Lakenhal in Leiden. “Mijn hemel, wat kan kunst toch troostend zijn.” Wat een verademing. Jan Wolkers stimuleerde mij al ten tijde van mijn inschrijving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met zijn woorden:”Ik heb het roestige ijzer van het calvinisme omgesmeed tot het goud der vrijheid”. En door woorden uit de tekst bij zijn 6 luik van gebroken spiegels, die de hemel nooit meer ongeschonden zullen weerspiegelen….van het Auschwitz monument in Amsterdam.
Jan Wolkers maakte ook grafmonumenten in opdracht. Op één ervan staan versregels van Gerrit Achterberg: “Vogels blijven ontwaken / tegen uw zwijgen in”. Ik geloof dat ik in het diepste van de winter ben geweest, daar waar ik de kracht wil vinden om zaadjes te doen ontkiemen in de hoop dat de aarde nog wil meewerken. Precies daar even stil te staan in plaats van wachten op 5 mei…..Dan is het volop lente en dit moment voorbij.
En terwijl de oude Saturnus zijn aandacht opeiste, verwonderde ik me over de ontwikkeling van het “Alfa-tekenen”, mijn eigen in deze winterstrijd geboren creatieve kindje. Deze heeft een vaste plek in mijn workshops en individuele creatieve begeleiding gekregen. Een heerlijk stuk gereedschap om creatief met jezelf te netwerken en veel plezier aan te beleven. Een avontuur èn een heerlijk ontspannende bezigheid. Een manier om je Alfa-niveau te herkennen en te oefenen. Dit is een dieper gezonder mentaal niveau, voorbij je drukke gedachten en voorbij je emoties. Hoe meer je oefent, hoe intuïtiever je wordt!
Hartelijke groet,
Ann Hoogendoorn