Detail “ARIGATO ZAISHÖ” 2010, 2-luik, 200 x 100 cm, draad & acryl op vinyl door Ann Hoogendoorn

MIJMERINGEN

Door de tijd heen heb ik antwoorden ontwikkeld op de meest voorkomende vragen die mensen binnen een paar minuten stellen als ze vernemen dat ze te doen hebben met een beeldend kunstenaar. De slechts nieuwsgierige mens vraagt: “Kan je er van rondkomen”?…Well, for me to know for you to guess :-)!” En de geïnteresseerde mens gaat wat verder door te vragen waar de inspiratie vandaan komt. …Nou; “Uit het leven en mijn waarnemingen waarbij mijn intuïtie mij de weg wijst“. En om die intuïtie goed scherp te krijgen en te ontwikkelen, pleeg ik de nodige geestelijke hygiëne wanneer nodig. (Spinvis in LIJDEN IN DE KUNST). Verder is alleen, stil en in de natuur zijn van wezenlijk belang voor mij. Mijn “Heilige tijd”.
Voor mij is het veel boeiender dat de kijker zelf iets ziet en ervaart bij een werk van mij. Een werk krijgt pas betekenis als het gezien en ervaren wordt. Deze dicht ik zelf ook pas tijdens het werken toe en is achteraf aan verandering onderhevig. Mijn denken en kijken veranderen. Meningen, oordelen en gedachten nu staan soms haaks op wat ik vroeger dacht. Dat vind ik een een verademing. Hopelijk blijf ik veranderen en ontwikkelen.

“Aan de meest afschuwelijke dingen kunnen mensen wennen; ziekte, onderdrukking, armoede, oorlogen….maar niet aan veranderiing” – Oliver Sacks

De stem van ons onbewuste is onze intuïtie. Als we maar 10 % van onze hersencapaciteit kennen en bewust kunnen gebruiken, zouden we dan niet een beetje mogen vertrouwen op de inhoud van de overige onbewuste 90%? Niet dat ik geloof dat mijn bewustzijn huist in mijn hersenen. Ik voel namelijk altijd van alles aan mijn water. Dat is 70%! Dus geef ik het water in mij een grote kans van huisvesting voor mijn bewustzijn. Ik heb ook nog eens een lymfatisch stelsel wat net zo groot is als mijn bloedvatenstelsel. Wat huist er aan intelligentie in de vloeistof die daar doorheen stroomt? Bestaat er een specialist voor de vloeistof in het lymfatische stelsel? Zoals een bloedspecialist?

Breng ik nog even iets heel anders te berde (fijn hè, een associatief brein, wat hyperlinkt!). Het begrip Tao (het is gangbaar vertaald als De Weg) is hier in het westen goed doorgedrongen. Voor mij is dit mijn proces, mijn ontwikkeling, mijn veranderingen; in mijn leven en in mijn werk. Maar er is ook het begrip (hier veel minder bekend) Li. En dat is wat misschien het best gangbaar vertaald kan worden met structuur (de veranderende kosmische structuur), waarbinnen de processen allemaal plaatsvinden. “Het Tao is in overeenkomst met de kosmische verandering en de juiste tijd. Li is te zien als de kosmische structuur in de juiste positie”,volgens de I Tjing. Dat spreekt me aan en op grond van het begrip Li, zie ik de stenen in mijn werk nu als ritme en structuur. Maar of ze dat betekenen?

“Where all the bricks are bright and free, Where all the bricks are bright and elegant and free”

From the song Bricks by Tunng

Geniet een heerlijk lente!

Ann Hoogendoorn