Foto's van Ann Hoogendoorn (beeldend kunstenaar) voor haar wintyerbrief 2009
MIJMERING OVER TIJD,  RUIMTE EN BELEVING:
Vaak zeg ik dat ik de wereld als meer-dimensionaal beleef en het daarom voor mij prettig is om me in het platte vlak uit te drukken. Dan hoef ik niet over de achterkant na te denken ;-). En toch, terwijl ik me al weer een paar maanden omringd voel door mijn werken in het enorm grote, nieuwe atelier, merk ik dat ik naar iets verwijs met mijn schilderijen. Ik zie een ruimte voorbij de woorden, de muren, de ramen, de kleuren der emoties en het ritme. Wat zit hierachter? ….. niets? Het grote niets? Of komen deze gedachten door de enorme ruimte waarin ik nu werk. Ik ken wel een gemoedstoestand waar ik in terecht kan komen als ik werk;… een staat die ik prettig vind. Ik weet niet of dat wat ik dan ervaar nu de “FLOW” is waar men het over heeft, want dat zou impliceren dat het stroomt. Ik ervaar die staat, die stilte, soms als leeg, soms als eenzaam, maar altijd alleen. Dit geeft me een gevoel van vrijheid.
Ach, dit zijn weer slechts woorden (gedachten) gegeven aan gevoelens , stemmingen en emoties. Ik weet dan ook niet of de theorie klopt dat gedachten je emoties en gevoelens voeden. Volgens mij kan het beide kanten op. Gedachten die emoties, stemmingen en gevoelens voeden en andersom.
Tot zover de ruimte waar ik misschien naar verwijs in mijn werk of die ik nodig heb innerlijk te ervaren om door te kunnen werken. Een prachtig boek waardoor ik me zeer bevestigd voel in deze, is “Stil de Tijd” van Joke J. Hermsen. Zij schrijft over innerlijk tijd versus kloktijd, een pleidooi voor een langzame toekomst.
Nieuw:
En toch heb ik me, als kind van deze tijd, gewaagd aan een weblog en twitter. Deze kun je aanklikken in het menu bovenin mijn website. Beide hebben een RSS mogelijkheid, voor de kenners. Ik heb voor een weblog gekozen om voor mij inspirerende informatie te delen en twitter om mensen te volgen die voor mij relevant zijn. (Ik lees geen kranten, daar krijg ik vieze handen van Smile). De “snelle twitteraars” zien wanneer ik iets op mijn blog geschreven heb en bloglezers kunnen zien wanneer er een seizoenbrief van mij is. En mijn laatste twitters lezen. Zakelijk ben ik ook te vinden op linkedin.
Het zijn de nieuwe verschillende communicatiemiddelen van deze tijd met verschillende gebruikers. Ik houd van schrijven, associëren en hyperlinken. Zo’n 25 jaar geleden werkte ik bij Apple Computer toen de eerste Mac op de markt kwam. Ik ben nieuwsgierig en heb altijd lol in de mogelijkheden van de computer gehad als toegevoegde waarde. Een klein beetje “nerd” ben ik misschien wel, naar vooral een denker en een doener.
En dan natuurlijk de permanente expositie in mijn nieuwe atelier. Zo mooi had ik nog niet eerder een overzicht.
Nou tot zover maar weer.
Rest mij jullie allen een innerlijk warme wintertijd te wensen.
Een innerlijk groet,
Ann Hoogendoorn
“Schilderen is voor mij risico’s nemen op doek met voortschrijdend inzicht”