Het Bankje door Ann Hoogendoorn (beeldend kunstenaar)gefotografeerd
Het Bankje in mistige afwachting van de winter

MIJMERINGEN
Volgens mij is het vrouwelijk aspect in alles; “ontvangen” (is niet-doen) en het mannelijke; “geven” (is doen).  Vrouwen ontvangen het leven in hun baarmoederkamertje en baren (giving birth). Dat laatste, begrijp ik zo links en rechts in mijn omgeving, heeft niets maar dan ook niets met passief ontvangen te maken, maar met keiharde fysieke actie. Baren is een werkwoord: is doen.

In mijn leven was het geven en ontvangen vaak danig uit balans…. Gelukkig weet ik nu dat ik (passief) stilte en ruimte moet creëren/ervaren om mijn intuïtie te “horen”. Om ingevingen en dat wat zich aandient te kunnen horen, moet ik niets doen. Pas daarna kan ik er mee aan de slag.  In mijn dagelijkse denken zit er toch iets nog niet in het juiste perspectief; of althans het is éénzijdig. Alsof “geven” , het doen, belangrijker is. Terwijl ik weet, als ik aan het werk ben, dit krankjorum is.

Werken maken is voor mij voor de helft ontvangen (niet-doen) en voor de andere helft geven (doen). Het wisselt elkaar heel subtiel af. Wanneer ik tijdens mijn werk ga zitten bedenken wat ik moet gaan doen, alsof ik indruk wil maken, sla ik volledig de plank mis. Dan gaat de “echtheid” verloren en komt het gekunsteld en bedacht over. Ik heb daar niets mee. Wil ik spontaan en authentiek kunnen werken, dan moet ik het durven laten gebeuren, luisterend naar ingevingen. Terwijl ik in vertrouwen mijn handen achterna ga, schep ik iets: zo geef ik vorm. Door te doen, te werken, uit te drukken, geef ik vorm aan wat ik ontvang, aan wat ik niet deed.

Dit jaar heb ik het gevoel dat het geven (doen) en ontvangen (niet doen) naar een andere balans bewoog, in mijn leven. Ik ontving niets van wat ik had verwacht, en van alles wat ik niet had verwacht.  Wat ik niet had verwacht bleek soms nog onbewust, wel verlangd. Verlangen door ontvangen belicht. Hoe verlangens dan toch in mijn leven uitkomen (vorm krijgen), is me dan een raadsel. Ik heb me er maar aan overgegeven en voel me zeer dankbaar. Zo is er bijvoorbeeld nu een prachtige tafelpers, die zich thuis staat te voelen in mijn atelier en ik kan bijna niet wachten om daarmee te gaan experimenteren. Zien wat er uit mijn handen komt; misschien eerst “gewoon” een nieuwjaarskaartje :-).

Voor 2014 wens ik iedereen tevredenheid
met zichzelf om te kunnen ontvangen wat beter bij je past.


NIEUWTafelpers van Ann Hoogendoorn - beeldend kunstenaar

Na uren en uren bouwen is mijn nieuwe website klaar. Wat bevalling!
Ik hoop dat je er een beleving aan hebt, terwijl je er doorheen leest en kijkt. Mocht je vragen hebben laat het me weten en mail me:
mailto:annhoogendoorn63@gmail.com

En er hangt een gedicht van Henjo Hekman aan mijn zijgevel!