MIJMERINGEN:

In het kader van het beter praktiseren van mijn “mindfulness”-meditatie training volgens Jon Kanat-Zinn, las ik het boek “De kracht van het Nu” van Eckhart Tolle. De volgende 2 zinnen gaven me stof tot nadenken over mijn eigen werk:

” In wezen zijn alle emoties aanpassingen van een ongedifferentieerde oeremotie die ontstaat door het verlies van het besef wie je behalve je naam en je vorm bent………Misschien is het beste deze oeremotie een even ongedifferentieerde naam te geven en wel “pijn”.
en
“Elk plezier of emotioneel hoogtepunt draagt de kiem van pijn in zich als onafscheidelijke tegenpool, die zich na verloop van tijd manifesteert.”

Ineens schoot er door mijn hoofd: “Dan is de Engelse benaming voor een schilderij “painting”  in wezen dus een “pain-t(h)ing”! En zijn schilderijen dus “pijn” dingen. Sommigen zullen dit gevaarlijk dichtbij therapeutisch werk vinden komen…..maar als je dieper kan en wil kijken, weer niet, toch? Maar nu word ik wat vaag, geloof ik.

In mijn eigen werk zoek ik intuïtief verder naar een samenhang tussen indrukken van binnen en buiten, welke ik verbeeld. Waardoor er zowel een abstract/lyrisch als een abstract/figuratief samenspel kan ontstaan. Sommigen mensen zien mijn werken als surreëel, wat ik begrijp, maar dit dekt de lading voor mij niet genoeg. Want ik verbeeld wat ik het dagelijkse zelf ervaar en waarneem aan gedachten, beelden, emoties, gevoelens etc. En natuurlijk word ik me van meer bewust tijdens mijn werk, maar ik weet uiteindelijk niet wat mijn werk betekend. Dus ja, wie zal het zeggen? Ik weet het niet. Voor mij, ongeneeslijke romanticus als ik wellicht ben, verstevig ik mijn zielenhuid er misschien mee omdat ik geen eelt op mijn ziel wil in deze wereld.

NIEUWS:
Gelukkig kan ik nog steeds doorwerken op de Bloemstraat 65 in Utrecht, maar ik las wel een zomerstop in voor de workshops. Geen stop voor individuele creatieve begeleiding. In het najaar hoop ik door te verhuizen naar de Archimedeslaan bij de Uithof, alwaar ik mee wil doen aan de CU tentoonstelling met het cirkelvormige tweeluik “SEA THROUGH”, welke nog steeds in wording is.

sea_through_door_ann_hoogendoorn

In oktober komt er weer een atelierroute aan. Utrecht wordt dan in Noord en Zuid verdeeld over twee weekenden. De kleine serie “Hoe maak ik een blijspel van mezelf” wordt naar alle waarschijnlijkheid geëxposeerd vanaf begin september in De Basis (BNMO)- Dienstverlening na ingrijpende ervaringen, in Doorn. Verder maakte ik ruimtelijk werk (LOUTER BOLLEN). Ik hoop volgens jaar met deze bollen mee te doen aan een landelijke reizende expositie: Beeldenstorm 60+, over ouder worden in de 21 eeuw. Een initiatief van Stichting Kronos en Kunstenaars en Co. Verder ben ik klaar met de werktitel “Zelfportret zonder gezicht” (dank je Ger!), al komen de werken nog steeds uit mijn koker, mijn brein en mijn handen. De titel dekt de lading niet meer voldoende.

Tot zover maar weer de berichten vanuit atelier Ann Hoogendoorn.

ALS U WILT MAG U OOK BELLEN (06-40402797) OM MIJN WERK IN HET ATELIER (Utrecht) TE BEKIJKEN!

Hartelijke groet,

Ann

Atelier Ann Hoogendoorn, Bloemstraat 65, Utrecht Oost, bel: 06 40402797, www.annhoogendoorn.nl, plattegrond

afmelden/aanmelden seizoenbrieven: annhoogendoorn63@gmail.com

 

louterbollen van Ann Hoogendoorn - beeldend kunstenaar

LOUTERBOLLEN in proces