Zomerbrief 2016
Details uit het schilderij: “Waar ben ik in het verhaal of ben ik het allemaal?” (VERKOCHT)
Mijmeringen
“Op de eerste plaats ben je Beeldend Kunstenaar!”, zei het hoofd van de faculteit tijdens mijn studie. “Nee”, zei ik: “Op de eerste plaats ben ik mens!”. En zo denk ik er nog steeds over. Een mens gevoed door een binnen- en een buitenwereld, waarin ik, dankzij het beeldend kunstenaarschap, steeds meer samenhang gevonden heb. Dit onderzoek gaat verder bij het maken van ieder schilderij. Pas op het moment dat ik voel dat het innerlijke en het uiterlijke met elkaar  klopt,  is het schilderij voor mij af.
In dit creatief,  voortschrijdend proces kom ik langs innerlijke critici, rolpatronen, blokkades en andere culturele beperkingen. Deze ontmoet ik nu ook tijdens mijn opleiding kunstzinnige counseling: “Less is more…,zo hoort het niet…, zo ziet het er in het echt helemaal niet uit…, die kleuren vloeken bij elkaar…, wie wil dat nou aan de muur hebben…, paars wordt niet gebruikt, dat is een heilige kleur…, dat perspectief klopt niet…, je haalt details uit hun context…, etcetera, etcetera”!
Wanneer ik me bewust word van die stemmen, kan ik er mee werken. Niet door ze te veranderen of te beheersen (lees: onderdrukken), maar door ze er te laten zijn. Soms is dat genoeg en soms blijkt er van alles toch bruikbaar door er mee samen te werken. Dan wordt het een soort modern vermogensbeheer. Op het moment dat samenhang klopt met mijn eigen innerlijke beleving, die uiteraard anders is dan die van een ander, heb ik een feestje. In die eigen innerlijke beleving ligt mijn gevoel van eigenwaardigheid.
Door middel van kunstzinnige counseling hoop ik mensen te kunnen begeleiden die willen werken aan het gestaag bevrijden van hun innerlijke critici en andere beperkende gedachtegangen. Waarna ze beter verder kunnen met zichzelf en met de ander. We hebben immers als mens allemaal gevoels-,  creatieve-, intuïtieve-, zorgende-, (be)denkende-, verbeeldende-, emotionele- en geestelijke vermogens. Ik vertrouw erop dat hoe meer mensen werken aan hun eigenwaardigheid hoe prettiger het zal worden in de wereld. Mijn verbeelding is wat dit betreft heimwee naar de toekomst.
EXTRA’S:
  • Tijdens mijn studie geef ik gratis counselinggesprekken van een uur. We kijken naar wat er
    nu speelt. We belichten één van je kernkwaliteiten wanneer er tijd over is. (06-40402797)
  • Via mijn facebookpagina kun je iedere maandag op de hoogte blijven van   schilderijaanbiedingen voor het verder financieren van mijn studie Kunstzinnige Counseling.
  • Laat door mij een schilderij maken van je favoriete  kindertekening. Jij bepaalt de prijs en in overleg bespreken we de afmeting en het materiaal. De helft van het geld schenk ik aan een goed doel.
    Compassion for Humanity
    (Educating Ghana’s future).
  • Bij interesse in een werk kun je een afspraak maken om te komen kijken in mijn atelier. Zie contactgegevens.