Lezers over het 2e Ana kunstboekje ‘Ana en Art’

“Ana en Art” is voor mij een prachtige en betekenisvolle reis aan de hand van pentekeningen en haiku’s. Als vervolg op het eerste boekje “Ana”, nodigt het me uit om te vertragen en me te verbinden met mijn rijke innerlijke wereld waar een schat aan wijsheid verborgen ligt. Keer op keer.
Het lijkt als het ware met mij te zijn meegegroeid, omdat het mij een nieuwe laag van verdieping biedt. De pentekeningen zijn meer dan alleen visuele kunstwerken; ze zijn portalen naar de ziel. Elke lijn en elk detail spreekt tot de emoties en gedachten van de lezer, en nodigt uit tot diep nadenken.
Wat dit boekje voor mij bijzonder maakt, is de manier waarop het dient als een vertrouwde metgezel tijdens momenten van stilte en introspectie. Wanneer ik vastloop in de dagelijkse beslommeringen van het leven of gewoon behoefte heb aan innerlijke wijsheid zonder een gesprek met anderen aan te gaan, biedt “Ana en Art”; een troostende hand. De haiku’s, in al hun eenvoud, dragen een diepe betekenis en kunnen een sleutel zijn om deuren te openen naar onontdekte delen van mezelf. Het heeft een bijzondere manier om kleine trauma’s, onbewust opgepikt in het leven, te laten opwellen en te verwerken.
Waarom zou je het boekje op je boekenplank moeten hebben? In essentie biedt “Ana en Art”; een kostbaar geschenk aan degenen die op zoek zijn naar diepere betekenis en spirituele groei. Het is een bron van troost, inspiratie en heling, altijd klaar om te dienen als een spiegel voor de ziel en als een gids op het pad van innerlijke ontdekking. Dit boekje nodigt je uit om jezelf open te stellen voor het onbekende en om te luisteren naar de fluisteringen van je eigen innerlijke wijsheid. Het is een ontroerende reis die nog lang nadat de pagina’s zijn omgeslagen, in het hart van de lezer zal blijven resoneren.

Beide boekjes zijn voor mij tijdloos en brengen mij in iedere levensfase weer nieuwe inzichten. Dat is toch wel bijzonder te noemen. Ze verjaren niet.
Fatiha

+++

Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat Ana en Art een boekje voor kinderen is. Maar als je de teksten leest, blijkt het toch echt een boekje voor “grote mensen“ te zijn (en hun innerlijke kind…).

Wat opvalt:
-weinig woorden; alle tekst is in haiku-vorm
-weinig kleur; alle tekeningen zijn in blauwe inkt
-weinig details; zo hebben Ana en Art bijvoorbeeld geen ogen, neus en mond.

Maar die eenvoud is juist de kracht. Als lezer word je geprikkeld om je verbeelding te gebruiken en betekenis te geven aan het samen-spel tussen beeld en woord. Van speels en luchtig tot diepzinnig en contemplatief, het komt allemaal voorbij.
Kort samengevat;

1 plus 1 is 3
Klein maar fijn en less is more
Dat is wat ik zie

Maarten van Bakel
gediplomeerd massagetherapeut

+++

“De boekjes over Ana liggen bij mij op m’n nachtkastje. Zo liggen ze altijd binnen handbereik. Soms stel ik mezelf een vraag waar ik ‘t antwoord niet op weet en dan ga ik te raden bij Ana. Ik neem dan de vraag in gedachten en open ‘t boekje op een willekeurige pagina. En zo is ‘t alsof Ana via een haiku tot mij spreekt; alsof ze innerlijk bij mij aanhaakt. 
De manier waarop Ann de haiku combineert met haar tekeningen van Ana vind ik bijzonder in de zin dat taal en beeld een innige relatie aangaan. Zo ontstaat een intiem geheel dat stemt tot introspectie en reflectie’. 
+++